לעמותת 'דרך ארץ' ארבע מכינות קדם צבאיות בנגב: בניצנה, כמהין, אשלים וערד.
מכינות 'דרך ארץ' מהוות מודל חדש בתחום התוכניות החינוכיות לבוגרי תיכון. תכנית זו נמשכת שישה חודשים. התוכנית אינה דורשת דחיית שירות ואינה פוגעת במחזורי הגיוס של הצבא משום שהיא מתבססת על תקופת ביניים אצל בני הנוער, המתחילה עם סיום לימודיהם בחודש יולי ומסתיימת עם גיוסם בחודש מרץ. זאת על מנת לאפשר לחניכים להתגייס בשנת הגיוס המקורית שלהם ללא צורך בדחיית שירות ארוכת טווח.
מכינות "דרך ארץ" מאפשרות לבני נוער מכלל החברה הישראלית להשתתף בחוויה מעמיקה ומשמעותית טרם גיוסם, מתוך שאיפה ליצור שינוי משמעותי בחייהם. בתקופה זו קיים פוטנציאל ממשי לגיבוש הזהות האישית והחברתית של כל חניך. המסגרת מלווה את בני הנוער בתהליך העצמה קבוצתי ואישי, השואף ללמדם כי הם מסוגלים לעמוד בכל מטרה ואתגר שיציבו לעצמם.
מכינות 'דרך ארץ' הינן מכינות חצי שנתיות הפועלות בין החודשים אוגוסט – פברואר (שישה חודשים). חניכי המכינות מתגייסים לשירות הצבאי/לאומי/אזרחי במהלך חודש מרץ.
התוכנית פונה לנוער מכל קצוות החברה הישראלית ויוצרת מרקם קבוצתי המשקף את "עם ישראל" על גווניו הרבים (מסורתיים, חילונים ודתיים, עולים וותיקים, בוגרי בתי ספר מקיפים, כפרי נוער ופנימיות, עיירות פיתוח, קיבוצים, מושבים וערים). ניתן דגש לגיוס נוער שאינו חשוף בדרך כלל לתוכניות קדם-צבאיות וכן לבני נוער המתגוררים בפריפריה.
עיקר התכנית בחיי קבוצה ערכיים ומשותפים, מסעות וסדנאות שטח אינטנסיביות ברחבי הארץ, לימודים מגוונים (חברה ישראלית, היסטוריה, יהדות ועוד) הכנה לצה"ל ועשייה קהילתית.
התכנית מתנהלת באופן משפחתי, בו החניכים גרים יחדיו ויוצאים הביתה בחלק מסופי השבוע.
המכינה בניצנה נוסדה בשנת 2011 ומתנהלת בשותפות עם הסוכנות היהודית. המכינה בניצנה הינה מכינה מעורבת לבנות ולבנים. המכינה מתקיימת בקהיליה חינוכית התיישבותית ניצנה, הממוקם כ-70 ק"מ דרומית מערבית לבאר שבע ומהווה מרכז ייחודי לפרויקטים חינוכיים וסביבתיים בלב ליבו של הנגב. ההחלטה לקיים את המכינה בניצנה נובעת מהרצון לממש את חזון הפרחת הנגב ולהביא את החניכים לסביבה ייחודית ועשירה בנפלאותיו של הטבע המדברי. ניצנה, מיסודה של הסוכנות היהודית , נוסדה בשנת 1986 ע"י חתן פרס ישראל לובה אליאב ומאז ועד היום עוסקת בחינוך.
המכינה בכמהין נוסדה בשנת 2015 והינה מכינה עצמאית של עמותת 'דרך ארץ'. המכינה בכמהין הינה מכינה מעורבת לבנות ולבנים. המכינה מתקיימת במושב החקלאי כמהין ומשולבת בחיי הקהילה במושב. מושב כמהין הינו מושב עובדים שיתופי במועצה אזורית רמת נגב. המושב הוקם בשנת 1988. כמהין הוא מושב קהילתי בעל אופי חקלאי המונה כ-50 משפחות.
המכינה באשלים נוסדה בשנת 2017 והינה מכינה עצמאית של עמותת 'דרך ארץ'. המכינה באשלים הינה מכינה מעורבת לבנות ולבנים. המכינה מתקיימת בישוב הקהילתי אשלים ומשולבת בחיי הקהילה בישוב. אשלים הינו ישוב קהילתי במועצה אזורית רמת נגב. הישוב הוקם בשנת 1979. בישוב קיים כפר סטודנטים של עמותת איילים.
"אני לא יודע מאיפה להתחיל אבל מכול החצי שנה הזאת היית- מורה, אח וחבר ולמדתי ממך המון על החיים ועל הדרך. למדתי ממך על הצבא, על ההתמודדויות שהחיים מכתיבים לנו. למדתי על בשרי שהראש מוריד אותך למטה עדיין יש בגוף עוד כוח ולמדתי איך להילחם בזה, איך להצליח. למדתי ממך מה זה קושי ומכשולים שמנצחים ותכלס למדתי ממך לא לוותר ואני מנסה ליישם את זה בכול יום שאני קם.
אני יודע שעשיתי לך חיים קשים אבל מה אני יעשה? אני אוהב לעשות שטויות. "אי אפשר להוציא את השטויות מצחי אבל את צחי אפשר להוציא מהשטויות" זה מה שאימא שלי תמיד אומרת. אני יכול להגיד לך שהתמודדת איתי טוב, אחרים היו מוותרים עלי מהר. אני יודע שזה קצת חסרון בצבא- אני אסבול מזה אבל אני אתמודד. אני אתמודד בכל מצב כלוחם כמו שלימדת אותי. אני לא אשכח אותך לעולם ואני מודה לך על ההזדמנות שנתת לי."
הכלי החשוב והמשמעותי ביותר אשר יש בידו של המדריך הוא- הוא עצמו! אישיותו, ניסיון חייו, תחושות הלב שלו, הקשבתו, סבלנותו. עיקר עבודתו היא עצם נוכחותו!
המדריך נוכח בכל רגע קטן בחיי המכינה: בשיעורים, בטיולים, בשמחות, במשברים- הוא הדמות הקרובה והמשמעותית ביותר עבור החניכים, כהורה, כאח גדול, כחבר קרוב, כמפקד והכי חשוב- כהוא עצמו.
עקרון מוביל בעבודתנו החינוכית במכינה, אשר מייחדת אותה ממסגרות חינוך פורמאליות ואשר יעזור לנו להבדיל בין הטפל והעיקר בתפקיד הוא כי: כל אינטראקציה עם החניכים, כל משבר, כל קושי, אפילו הלוגיסטי והמזערי ביותר- הינו הזדמנות חינוכית.
ביומיום העמוס במשימות במכינה, לא חסרות סיטואציות בהן המדריך מוביל משימה לוגיסטית ויבשה ביותר, כניקיונות, השכמות כהעמסת חפ"ק וכו'… סיטואציות אשר מזמנות התנהגות ותגובות שונות של החניכים ופעמים רבות יהיו אלו תגובות כהתנגדות לשיתוף פעולה, כעס, מריבה, קושי חברתי מסוים. אם לא נדע, בתוך כל הלחץ להספיק לבצע את המשימה ולעמוד בזמנים לעצור ולהתייחס לחניך, לזהות את שורש סיבת ההתנהגות של החניך, לשקף לו את המצב וליצור שיח בונה איתו- נפספס את אותם רגעי קסם במכינה, רגעי האמת בהם החניך יכול לקבל את תשומת הלב לה הוא זקוק, ללמוד להיות מודע לעצמו ולבחור כיצד הוא רוצה להתנהג- לצמוח מתוכה. בקלות אפשר להיסחף אחר המשימות והלחץ בלו"ז העמוס של המכינה ולשכוח את העיקר.
המדריך נמצא עם החניכים בכל סיטואציה אפשרית במכינה, בשמחה, בעצב, במתח, בשגרה, בטיולים, בדיונים קבוצתיים. ועם זאת הוא עדיין דמות אובייקטיבית, הוא לא בקבוצת השווים, אין לא אינטרס או צורך מהקבוצה- חשוב לשמור על הגבול הדק הזה- האובייקטיביות הזו היא הכוח הסגולי של המדריך! להכיר את הקבוצה והחניכים מקרוב, ממש מהבטן ובכל זאת לשפוט את הדברים בעיניים טהורות מרגש או אינטרס וכך לשקף לחניך/ קבוצה את הדברים ולקדם אותם במקומות הנכונים.
כך אנו מעניקים לחניכים את האהבה ללא תנאי את תחושת ביטחון- אתה יכול להעז, ליפול, אני פה בשבילך, מקבל מחבק וגם דורש- מקום מאוד מאפשר ובטוח- משם באמת אפשר לצמוח.
החוויה החזקה והמשמעותית ביותר שאנו רוצים להעניק לחניכים היא שרואים אותם, לחלקם זו תהיה הפעם הראשונה שמישהו באמת רואה אותם, רוצה בטובתם, ללא אינטרס, כפי שהם.
לפרטים והגשת מועמדות לצוות הדרכה למכינות קדם צבאיות 'דרך ארץ' 2022-2023, אנא מלא/י את הטופס בקישור הבא וניצור איתך קשר בהקדם.
*לשאלות נוספות ניתן לפנות לעדן, רכזת גיוסים: 054-9055850 או למייל: jobs@derecheretz.org.il